Vijesti

TRING FISCAL CTP1Objavljeno: 29.07.2010. god

TRING FISCAL CTP1

Pred Vama se nalazi CTP1 verzija drajvera za TRING fiskalne sisteme. Nastala je kao plod višemjesečnog rada na analizi potreba velikog broja partnera, dobronamjernim sugestijama i prijedlozima software arhitekata, developera, programera sa kojima smo imali priliku razgovarati, naročito, u posljednja tri mjeseca.

Naša osnovna želja je bila podići nivo razvoja drajvera, izbjeći loša iskustva iz "susjedstva", maksimalno smanjiti vrijeme potrebno za integraciju Tring fiskalnih rješenja budućim partnerima.

Prije najavljene Bete, koja će BTW sadržavati Emulator režim i Tring.Fiscal.Server, željeli smo vidjeti Vaše ocjene samog fiskalnog drajvera. U ovoj verziji, svi odgovori od strane servera su "OK". Funkcija Artikal.CitajSveArtikle() vraća dva artikla.

Dakle, želja nam je da sa ovom verzijom testirate COM objekte. Ovo se posebno odnosi na Delphi, VB6 i Foxpro programere i developere. Obzirom da imamo malo iskustva sa Delphi i FoxPro, svaka informacija o radu će nam dobro doći. Pokušavamo da uprostimo instalaciju samog drajvera. Nažalost, registracija tlb datoteka na Windows Vista i 7 zahtjeva administratorsku privililegiju, tako da ćete morati nakon setup-a sami (ručno) registrirati ovu datoteku, kako je to opisano u sekciji "Instalacija". U međuvremenu razmatramo korištenje "COM registration free" tehnologije. Naše kolege stoje na raspolaganju za sva eventualna pitanja.

Osim omogućavanja "komotnog" rada tehnologijama nove generacije, pokušavamo da to isto omogućimo i "majstorima starog kova", kao npr. Clipper programerima. Na raspolaganju će biti dvije opcije: Tring.Fiscal.Driver.SQL i XML datoteke

Tring.Fiscal.Driver.SQL je novina od zadnjeg CTP-a. Radi se o aplikaciji koja se pokreće iz RUN (ili .bat) i bazirana je izvršenju SQL upita na partnerskoj bazi. Podržane su gotovo sve baze podataka: SQL Server, Oracle, DB2, dBase, Paradox, MySQL, SQLite i ostali izvori podataka preko ODBC. Verzija ove aplikacije će biti objavljenja ubrzo nakon CTP1.

Kolegama koji nisu pročitali TRING.FISCAL prezentaciju, svakako savjetujemo da to urade prije nego li započnu sa korištenjem drajvera. O ovom dokumentu je objašnjenja struktura kompletnog rješenja i uloge pojedinih dijelova, kao i Tring.Fiscal.Server i Tring.Fiscal.Driver.

Iskustva iz "susjedstva" nam govore da je većina problema u toku fiskalizacije bila uzrokovana lošim ili drajverom ili aplikacijom (POS,ERP). Iz tog razloga smo pristupili ovom projektu ozbiljno i želimo da i drajver i partnerske aplikacije budu spremne za predstojeći proces fiskalizacije. Većina Vaših pohvala je bila je upućena upravo našem pristupu projektu, transparentnosti u davanju svih raspoloživih informacija.

Želim da Vam se najiskrenije zahvalim na tome kao i na korisnim savjetima i prijedlozima koje ste nam dali do sada.

Koristim se ovom prilikom da pozovem i sve ostale zainteresirane koje nismo imali vremena posjetiti ili razgovarati da nas slobodno kontaktiraju.

S poštovanjem,

Nihad HODŽIĆ, dipl.ing.

LINKOVI:
.NET Framework 2.0 potreban za instalaciju CTP1
Tring.Fiscal.Driver.CTP
Visual Basic 6 i C# Primjeri
Tring.Fiscal.Driver.CTP Online dokumentacija
Tring.Fiscal - Infrastruktura

Zadnje vijesti

  • Copyright © TRING d.o.o.. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.