Vijesti

15.07.2011 Krajnji rok za uvođenje fiskalnih uređajaObjavljeno: 30.06.2011. god

15.07.2011 Krajnji rok za uvođenje fiskalnih uređaja

Rok ističe 15. jula: Kupci su dužni tražiti od prodavca fiskalni račun

Porezna uprava Federacije BiH u današnjem saopćenju za javnost obavijestila je obveznike fiskalizacije da su do 15.07.2011. godine dužni staviti fiskalni uređaj u funkciju evidentiranja prometa.

Ova institucija je skrenula pažnju svim obveznicima fiskalizacije da na vrijeme preduzmu aktivnosti i radnje u vezi sa nabavkom, odnosno, fiskalizacijom fiskalnog uređaja, kao i da prilikom kupovine fiskalnih uređaja ne pristaju na bilo kakve nagodbe sa proizvođačima/zastupnicima, servisima ili serviserima oko uslova kupovine i ostalih radnji koje je dužan izvršiti proizvođač/zastupnik, distributer u zakonom propisanim rokovima i po propisanom redosljedu radnji u skladu sa Zakonom o fiskalnim sistemima (Službene novine Federacije BiH broj 81/09) i podzakonskim aktima.

"Skrećemo pažnju obveznicima fiskalizacije da prije sklapanja ugovora o kupovini i servisiranju fiskalnih sistema posjete web stranicu Porezne uprave Federacije BiH www.pufbih.ba radi informisanja o ovlaštenim proizvođačima i servisima koji imaju licencu za autorizovani pristup aplikaciji Porezne uprave FBiH", navodi se u saopćenju.

Preporučuje se obveznicima fiskalizacije da podatke o distributivnoj mreži provjere kod Federalnog ministarstva finansija.

Za sve obveznike fiskalizacije koji ne poštuju zakonom propisane obaveze predviđene visoke novčane kazne, od 2.500 KM do 20.000 KM za prekršaje ako pravno lice – obveznik:

ne evidentira svaki pojedinačni promet preko fiskalnog uređaja i prijenos podataka preko terminala do servera Porezne uprave FBiH,
klijentu ne izda fiskalni račun odštampan na fiskalnom uređaju preko kojeg je evidentiran promet, bez obzira da li to klijent zahtijeva, u slučaju postojanja bar jednog ispravnog fiskalnog uređaja na prodajnom mjestu;
otpočne obavljanje djelatnosti prometa robe, odnosno pružanja usluga prije nabavke fiskalnog sistema i fiskalizacije fiskalnog uređaja, njegovog povezivanja sa terminalom i instaliranja na prodajnom mjestu; ili prije fiskalizacije fiskalnog uređaja, njegovog povezivanja s terminalom i nadređenim računarom sa softverskom aplikacijom i instaliranja na prodajnom mjestu;
nabavi fiskalni sistem za koje nije izdato odobrenje i ako ne zaključi ugovor sa ovlaštenim servisom o servisiranju i tehničkoj podršci za korištenje nabavljenog fiskalnog sistema.
Za navedene prekršaje kažnjava se i odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 1.000 KM do 3.000 KM, a poduzetnik u iznosu od 3.000 KM do 10.000 KM.

Obavještavaju se kupci da su u skladu sa članom 36. Zakona o fiskalnim sistemima dužni tražiti fiskalni račun, kao i da je propisana novčana kazna u iznosu od 50 KM za kupce koji prilikom kontrole nemaju račun za kupljenu robu u krugu od 20 metara po napuštanju prodajnog mjesta i pokažu ga, na usmeni zahtjev, ovlaštenom licu inspekcije koje obavlja poslove kontrole, saopćila je Porezna uprava FBiH.

Zadnje vijesti

  • Copyright © TRING d.o.o.. Sva prava pridržana.
  • Developed by TRING d.o.o.